welcome to my blog.

Alhamdulillah!!
akhirnya terjadi juga blogku ini..
inipun secara tibe2 tak ku duga..hehehe
sebab dh xtau nak wat pe..PRAKTIKAL tp xder keje.
SO..Ape lg aku pandai2 aderkan koje tuk diri aku wat..
Maka telah terhasillah blogku ini untuk aku luahkan sglape yg terpendam dihati..so aku namakn BICARAHATIKUINI..

Wednesday, July 22, 2009

hanya kerana "DOGHIYAN"


hai sume..

kat sini saye nak cite satu kisah yg berlaku dihadapan aku baru2 ni.Pada ri selasa kul 8 stgh mlm lbh krg bertempat di bustop n dlm bas zon 3..


Hari tu aku,umai(kawan) g lah p.mlm n then waktu nak balik pas tmpg solat mgrb kat bilik kwn ktorg yg baik hati ni(bella) ktorg pon balik ke ngr asal ktorg (keris mas) then dsbbkn dh lambt sikit so saye gan umai pon g lah tggu bas Z.3 kat bus stop luar ukm ni..then waktu ktorg tggu tu pon de lah duarg budak pompuan ni tggu gak bas kat c2..


Akhirya bas yg dtggu2 pon tibe n kami pon tahan tuk naik bas tu..then kami pon sronoklh coz dpt naik..SUDDENLY!!!!!!!!! "siapa bawak durian ni????" pakcik bas tye..kami pon cam cuaklah coz sbb kami naik tbe2 dia tye camtu but papepon bkn kami yg bwk "doghiyan" tu hehhe..tp yg bwk lg 2 bdk pompuan yg same naik gan kami..


Afterthat, pokcik bas 2 pon tye lg "sape bwk durian ni?? turun skrg!!terkezut sye dgr dia ckp camtu.(pelik2)then saye yg bajet budak 2org ni yg bwk pon tgoklh kat demo coz hanya ktorg yg baru naik ni jer yg p p.mlm coz yg lain2 tu baru balik dr fak..so dsbbkn suara pokcik td tu yg mcm nak mkn org bkn "doghiyan" tu so bdk yg bawak ni pon bgun..(ciyan giler aku kat diorg) pastu slh sorg tu pon ckp "xleh bwk "doghiyan" pokcik?? pakcik tu gan nada marah camtulah pon kate "xleh". Huh tanpa perikemanusian n belas kasihan pakck tu suh budak2 tu turun gak..kesian tol aku kat diorg dah lah malam but wlupon xmlm sgt bru 8 lbh tp pe yg pkck tu wat pada sye mmg xptut..


Erm..yelah, cube korg sume pikir klu pkck tu xbg naik sbb takot bau "doghiyan" bas tu cam xlekat mnerlah coz mmg durian biasaye kita tau bauyer kuat kan!!! but durian yg bdk 2org ni bwk tk bau kuat pon coz sye yg xsuke bau n mkn durian sgt ni pon xterbau bau durian yg diorg bwk coz bau durian tu mmg xkuat cam bese n lg satu se yer klu pakck tu xtye sape bwk durian mesti bdk2 kat dlm bas xkkn tau pon de org bwk durian..


Simpati sgt seye kat bdk 2org tu coz lgpon bkn jauh sgt n lame sgt lg diorg nak duk dlm bas tu gan durian yg xder mane baunyer tu yg xkkn smpai wat bau bas pkck tu bau busuk coz jarak bstop tu nak ke kolej lbh krg 5 mnt je..ish mmg geram rseye hati ni kat pe yg pkck tu buat..klu nak kate dia xmkn durian mmg cam xcaye but klu pon nak kate dia xmkn aku pon xmkn sgt but jgnlah wt sampai camtu skl..cube bygkan klu pkck2 bas lps ni yg diorg thn wat camtu gak..cmne diorg nak balik??kdg diri ni pelik gan sikap manusia yg xmau pkirkn akn org lain..yg hanya memntgkn diri sndri..cube anak or adik or sape2 je family diorg yg kene camtu xker diorg marah bengang or rase org yg wat tu xder belas ihsan..sume hanya kerana "DOGHIYAN"(RAJA BUAH)..



p/s: ku harap ku xmenjadi sorg yg tdk ade belas kasihan ku berdoa moge Allah sentiasa memeliharaku dr sft2 mazmumah ini..moge anda sume juga.Aminnn!!



  • sye harap kisah ini dpt menjdi tauladan dan peringtan wat kita sume supaya bersifat ihsan sesama kita atau apa shj yg patut tdk kira haiwan,alam sktr, air, udra or ape shj yg spttyer.krn xrugi mane pon klu kita bersft ihsan ni lg beruntg ade..kita se seronok wat org lain pon rase seronok..sume dpt kebaikan..chaiyyok2!!hehehe


Monday, July 20, 2009

PeNGalaMan at PRaktIKal ( PUTRAJAYA)











Erm..pe ye nak mula dulu..

k lah macam2 sbnrye jd kat dri ni selama 2 bulan prktikal.de yg best de yg xbest, de yg bile igat cam lawak je..tp tulah bak kate org pengalaman 2 mgajar kita 2 b adult..right??hehehe

then cite yg mnariklah yg nak diciterkan..erm mase first nak dftar kat jbtn aku n kawan2 kami dibwak oleh sorg cam polis lbh krg lah..kat jbtn ni jmpe org brknaan..so smpai 1 saat dia benti de kat sorg encik ni..kami ni yg blur2 wat pertama kali nak lai ni igat tu org yg patut kami jumpe coz gaye polis ni cam org tu yg kami kene jumpe tbe aku ni gan muke selamber g lah kat depan encik tu yer meja..tibe en. tu wat muke pelik..dia wat muke pelik so muke aku lgilah pelik..sebab upayer bukn dia..maluyer aku!!!xtau nak letak kat ne..nak je aku sekeh2 polis yg bwk ktorg tu..tp xperlh bende nak jdi kan..but malu tetap malu..n aku tetap aku..hehehe

pastu cite ri kedua lak..

ri kedua lglah kabut mane xyer..tbe2 pintu grill umah sewa yg kami duduk tu xleh nak buka..dahlah nak kejar bas sume lagi..jenuh nak buka kunci tu..pisau, minyak sume ktorg gan akk kat umh sewa tu gune tp xmau2 buka jgk..lastly nasib baik terpikir nak test buka grill blkg..then alhamdulillah boleh..so legalah ktorg ni..mane xyer baru ri ke 2 xkkn nak wat hal xg keje or lmbt dtg kot..huhu macam2 kan!!!hehehe

citer lain lak..xigt ri kebape tah tp yg igat kisah ni berlaku pada tghr sabtu tp bape ri bulan x ku igt lak..citer ye aku terkunci kat dlm tandas(kat bhgn bawah kat dapur)kuang5..udhlh tndas ni tndas yg kami aggp plg panas kat umh sewa ni walaupun yg lain pon lbh krg hotton gak..hehehe..punyerlh tension xleh nak kuar dekat satu jam gak aku kene duk dlm tmpat mr.tan ni..cube lah korg bygkan korg kene duk lame kat dlm tmpat camtu..dahlah akk2 kat umah tu xbg ktorg pechkn pntu tndas 2..pastu tandas tu de tgkap hala ke dapur..so diorg suhlah aku keluar ikut c2 wlupon muat aku yg "kecik" ni lalu c2 tp payah oo..nak pnjat xpasai2 innalillah kat c2..huhu..kawan2 aku yg lain ni berusahalah mmbantu utk keluarkn aku..keciyan gak kat diorg..sbb pntu 2 mmg keballah..lbh krg pntu kebal gak wlupon juz kayu je..tp nak tendgyer mmg xlut..lats2 cam2 ush telh dilakukan dan tndgan kali yg kebape tah aku pon xigat nak kire..hehehe akhirye pntu tu brjye dibuka..huhu..pglaman2..

de lg yg xbest jd kat aku..

de 1 malam pas li brg n jln2 kat alamanda..ktorg pon balik dgn dijemput oleh sorg "driver" pastu ikotlah g 1 foodcot ni..klau ikot ktorg xnk ikot sbb nak balik dh penat n nak tgok AF akhir but dsbbkan kami ni hanya "menumpang" so ikot jelah..sampai je kat c2 aku teringt nak dgr AF kat radio ERA so nak miklah hp..tbe2 cari hp kat dlm beg xde..dh mule cuak dah..klau ilg xtaulah nak kate pe..fuh!!then pe lg gelabah lah jadiyer but wat "mantain" lg..hehe so suruhlah diorg test col..still on lg..bak kate org kebiasaannyer klu org lain dh dpt or mik mst dah offkan..so kami sume beraggpn still ade mayb terjatuh kat dlm kete..so aku pon terus g mntak kunci kat "DRIVER" g lah sorg2 kat parking aku bukalah pntu kete kat blkg tmpat aku duduk..aku cari2 xder pon..makinlah cuak..tibe2 aku pndg kat bwh kat tar betol2 kat pintu kete tu..hp aku yg tersyg tu terletak elok dan cantik..fuh pe lg mengucap syukur yg xterhingga..but pelik aku leh xdgr hp aku jatuh..tulah bak kate org lg aku ni..(xder kate atuk ke nenek ke..xhbis2 org)hehhee..klau bende nak jd tu sekejap je..tp ape2 pon alhmdlh...

erm de cite lain plk..

mase mggu2 terakhir ktorg kat putrajaya..(g jalan2 kat TAMAN BOTANI)

erm ktorg g sane ber4 aku,aida.k.aishah n k.zu(pks JAWHAR).Sampai kat sne tbe de prkhidmatan sewa basikal so leh raound2 kat taman ni gune basikal xdelah penat sgt..(1jam 4hinggit) So nak jdikan citerye si aida sibuk ajak ktorg naik basikal kateye dh lame xnaik..mule2 aku cam nak xnk sbb duit xbape nak ader..hehehe n lgpon dh lame xmain beskal ni..tp last2 dh dipujuk so naiklah..

tp wat aku lg cam xbest nak main sbb beskal racing..beskal rcing ni lain sikit..tp bawak gaklh sbb dh byr kan..so bawaklh gan nak kate terhegeh2 sbb dh lame xbwk xgaklh..hehhe..tp kan waktu mule nak ke area tempat leh ronda2 naik basikal ni..kitorg kene turn bukit udhlah bengkang-bengkok gan dh lame xbwk beskal yer..gan beskal racing yg xbape nak reti control ni..aku ni pon agak cuak2 nak turun bukit yg "BB" ni so aku asik brek2 je beskal ni..brek punyer brek sampai kat 1 selekoh yg dh hmpir nak sampai bwh aku terbrek agak kuat or mencengkam..so ape lg..BUMMMM..(hehehe..faham2 jelah)seb baik xder laki hahha..tapi diorg gelak habislah lg2 k.zu aku pon xleh than gak gelak sekali wlupon aku yg menjadi mangsa..huahuahua..tp kisah ni mmg jdi bhn gelak diorglh kat aku..udhlh dpt byak "tanda" sbb ni..but seb baik aku kuat hehehe..

LASTLY..ape2 pon pada aku ni sume kngan yg xdpt aku lupakan wlupon kbykknyer yg xbest2 ni jd kat aku(diorg xkene pon..aida,k.aishah n k.fad)geram2..hehehe but pada aku ni sume kngan terindah tuk aku mase LAI ri tu..coz bile diigat balik wat aku nak gelak je...heheh..tp aku se klau aida gan k.shah n k.zu igat lg diorg sakan gelakkn aku..hehhee so i wish thank 2 ALLAH 2 give me a chance 2 get this memories in my life..hehhee cewwwaahh..poyo jer aku ni..FINISH!!




Search This Blog