welcome to my blog.

Alhamdulillah!!
akhirnya terjadi juga blogku ini..
inipun secara tibe2 tak ku duga..hehehe
sebab dh xtau nak wat pe..PRAKTIKAL tp xder keje.
SO..Ape lg aku pandai2 aderkan koje tuk diri aku wat..
Maka telah terhasillah blogku ini untuk aku luahkan sglape yg terpendam dihati..so aku namakn BICARAHATIKUINI..

Wednesday, July 22, 2009

hanya kerana "DOGHIYAN"


hai sume..

kat sini saye nak cite satu kisah yg berlaku dihadapan aku baru2 ni.Pada ri selasa kul 8 stgh mlm lbh krg bertempat di bustop n dlm bas zon 3..


Hari tu aku,umai(kawan) g lah p.mlm n then waktu nak balik pas tmpg solat mgrb kat bilik kwn ktorg yg baik hati ni(bella) ktorg pon balik ke ngr asal ktorg (keris mas) then dsbbkn dh lambt sikit so saye gan umai pon g lah tggu bas Z.3 kat bus stop luar ukm ni..then waktu ktorg tggu tu pon de lah duarg budak pompuan ni tggu gak bas kat c2..


Akhirya bas yg dtggu2 pon tibe n kami pon tahan tuk naik bas tu..then kami pon sronoklh coz dpt naik..SUDDENLY!!!!!!!!! "siapa bawak durian ni????" pakcik bas tye..kami pon cam cuaklah coz sbb kami naik tbe2 dia tye camtu but papepon bkn kami yg bwk "doghiyan" tu hehhe..tp yg bwk lg 2 bdk pompuan yg same naik gan kami..


Afterthat, pokcik bas 2 pon tye lg "sape bwk durian ni?? turun skrg!!terkezut sye dgr dia ckp camtu.(pelik2)then saye yg bajet budak 2org ni yg bwk pon tgoklh kat demo coz hanya ktorg yg baru naik ni jer yg p p.mlm coz yg lain2 tu baru balik dr fak..so dsbbkn suara pokcik td tu yg mcm nak mkn org bkn "doghiyan" tu so bdk yg bawak ni pon bgun..(ciyan giler aku kat diorg) pastu slh sorg tu pon ckp "xleh bwk "doghiyan" pokcik?? pakcik tu gan nada marah camtulah pon kate "xleh". Huh tanpa perikemanusian n belas kasihan pakck tu suh budak2 tu turun gak..kesian tol aku kat diorg dah lah malam but wlupon xmlm sgt bru 8 lbh tp pe yg pkck tu wat pada sye mmg xptut..


Erm..yelah, cube korg sume pikir klu pkck tu xbg naik sbb takot bau "doghiyan" bas tu cam xlekat mnerlah coz mmg durian biasaye kita tau bauyer kuat kan!!! but durian yg bdk 2org ni bwk tk bau kuat pon coz sye yg xsuke bau n mkn durian sgt ni pon xterbau bau durian yg diorg bwk coz bau durian tu mmg xkuat cam bese n lg satu se yer klu pakck tu xtye sape bwk durian mesti bdk2 kat dlm bas xkkn tau pon de org bwk durian..


Simpati sgt seye kat bdk 2org tu coz lgpon bkn jauh sgt n lame sgt lg diorg nak duk dlm bas tu gan durian yg xder mane baunyer tu yg xkkn smpai wat bau bas pkck tu bau busuk coz jarak bstop tu nak ke kolej lbh krg 5 mnt je..ish mmg geram rseye hati ni kat pe yg pkck tu buat..klu nak kate dia xmkn durian mmg cam xcaye but klu pon nak kate dia xmkn aku pon xmkn sgt but jgnlah wt sampai camtu skl..cube bygkan klu pkck2 bas lps ni yg diorg thn wat camtu gak..cmne diorg nak balik??kdg diri ni pelik gan sikap manusia yg xmau pkirkn akn org lain..yg hanya memntgkn diri sndri..cube anak or adik or sape2 je family diorg yg kene camtu xker diorg marah bengang or rase org yg wat tu xder belas ihsan..sume hanya kerana "DOGHIYAN"(RAJA BUAH)..



p/s: ku harap ku xmenjadi sorg yg tdk ade belas kasihan ku berdoa moge Allah sentiasa memeliharaku dr sft2 mazmumah ini..moge anda sume juga.Aminnn!!



  • sye harap kisah ini dpt menjdi tauladan dan peringtan wat kita sume supaya bersifat ihsan sesama kita atau apa shj yg patut tdk kira haiwan,alam sktr, air, udra or ape shj yg spttyer.krn xrugi mane pon klu kita bersft ihsan ni lg beruntg ade..kita se seronok wat org lain pon rase seronok..sume dpt kebaikan..chaiyyok2!!hehehe


No comments:

Post a Comment

Search This Blog